Чесънът е един от най-здравословните зеленчуци. Той е известен с противовъзпалителните и антибактериалните си свойства. Има и ползи в борбата с вирусите, микробите, гъбичките. От семейството на лука е, което придава фантастичния му вкус, а качествата му в овкусяването на редица ястия са ненадминати. Популярен е както в суров вид, така и като част от ястия, печени гозби с месо и зеленчуци, риба, морски дарове, паста.Достатъчно е да добавите съвсем малко количество чесън към ястията си, за да ги направите още по-вкусни и здравословни.
Чесънът съдържа активното вещество алицин, на което дължи здравословните си качества, според healthdigest.com. Алицинът придава характерния мирис на чесъна. Той е и в основата на ползите за здравето, които този зеленчук има. А ето кои са те.
1. Чесънът може да помогне да имате по-здрава сърдечносъдова система.
2. Чесънът помага за намаляване на общото възпаление в тъканите.
3. Чесънът може да помогне в борбата с вирусните и бактериалните инфекции.
4. Чесънът може да помогне за предотвратяването на съсиреци и тромби.
5. Чесънът може да помогне на кожата да блести и да възвърне жизнеността и мекотата си.
6. Редовната консумация на чесън зарежда организма с антиоксиданти.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.