Някои храни се открояват по своите качества и състав над останалите. Заради богатото наличие на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и други ценни микроелементи наричаме тези храни суперхрани. Не всички суперхрани задължително трябва да се ядат пресни. Можем да замразим някои от тях и да ги консумираме по-късно, за да запазим всичките им качества непокътнати.
Вероятно мислите, че замразените храни са вредни. Това не е така, ако го правите самите вие. Готовите продукти, пакетирани и предлагани в замразено състояние могат да бъдат потенциално не толкова здравословни. Това обаче зависи от добавките и примесите, които съдържат. Самото замразяване не прави храната вредна или недостатъчно полезна. Напротив. Замразяването може да помогне за удължаване срока на годност на пресните продукти, като запазва ценните вещества в тях.
Кои са суперхраните, които можете спокойно да съхранявате във фризера?
Леща
Може да не ви е хрумнало досега, но лещата също може да се замразява. Така се запазват нейните фибри, протеини, ценни витамини и минерали. Най-хубавото е, че може да се замразява след като е сварена. Ако сте сварили повече от необходимото количество, можете да го замразите спокойно и да го използвате за следващо ястие.
Авокадо
Авокадото също може да се замразява. Така се запазват всичките му хранителни качества. Авокадото е полезно в контрола и превенцията на сърдечносъдовите заболявания заради богатството си на фибри и здравословни мазнини. Те понижават лошия холестерол, кръвната захар, потискат възпаленията. Авокадото може да се замразява и да се съхрани във фризер до 6 месеца.
Акай
Малките тропически плодчета акай също могат да се замразяват. Те са изпълнени с антиоксиданти, допринасящи за контрола на холестерола. Имат противовъзпалително действие, което предпазва мозъка от възпаления, както и тялото от възникване на хронични и дегенеративни заболявания.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.