IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Какви са причините да ви се яде солено толкова много?

Понякога гладът за солено в големи количества може да има своето здравословно обяснение

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Солта е много важна за живота и здравето. Солите имат редица незаменими функции в организма, без които животът е немислим. Но често не си даваме сметка колко повече сол изяждаме, отколкото тялото ни има нужда. Свикнали сме да смятаме, че захарта е най-големият ни враг, защото от нея пълнеем осезаемо. Докато скритите странични ефекти от прекалената консумация на сол могат да останат незабелязани задълго. Затова и нейният прием в много случаи се неглижира.

Във всяка храна се съдържа сол под някаква форма. В съвременната хранителна индустрия се добавя сол с различни цели – овкусяване, стабилизиране, консервиране. Ние самите добавяме сол към ястията и печивата си. Замисляли ли сте се, че дори в любимото ви фъстъчено масло се съдържа сол? В една супена лъжица фъстъчено масло се съдържат цели 70 мг натриева сол.

Според Американската сърдечна асоциация средно човек трябва да консумира не повече от 2 грама натриева сол на ден. Сега се опитайте да си направите сметката колко повече от това препоръчано количество ядете. Центровете за контрол и превенция на заболяванията пресмятат, че средностатистическият американец консумира по около 1000 мг сол повече от допустимото всеки ден.

Посягането към всякакви солени ястия, печива, закуски, пакетирани храни наред с домашно сготвената храна води до изключително прекомерна консумация на сол, която в дългосрочен план води до здравословни проблеми.

Какви са причините да ви се яде солено толкова много?

Стрес

Стресът и претоварването може сериозно да повлияе на апетита. Той може да се промени в двете посоки – както да ви се ядат различни храни в големи количества, така и да изгубите желание за хранене. Стресът заглушава сигналите за ситост, които мозъкът изпраща и изостря желанието за още. Най-често се повишава желанието за сладко, солено, тестено, пикантно.

Стресът може да повлияе и на надбъбречните жлези, като компрометира тяхната способност да регулират натрия. Това може да доведе до повишен апетит за сол. Същите жлези са отговорни и за производството на кортизол – хормон на стреса.

Прекомерни тренировки и изпотяване

При интензивни упражнения, които продължават твърде дълго или при обилно изпотяване тялото губи голяма част от солите си. Те са ценни електролити, от които зависи качественият пренос на импулси от нервната система към сърцето, мускулите и други важни тъкани в тялото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата