Знаете ли, че много плодове се класифицират ботанически като костилкови? Подобно на други видове плодове, част от костилковите, за които ще прочетете в следващите редове, са отличен източник на важни хранителни елементи. Ето някой от най-полезните: манго, праскови и кайсии, сливи, нектарини, кокосови орехи, череши, личи, фурми.
Кои са основните ползи за здравето от консумацията им?
Плодовете с костилки са вкусни и питателни, и имаме някои добри причини да ги добавим към менюто си.
1. Те са с високо съдържание на антиоксиданти
Костилковите плодове се отличават с високо съдържание на антиоксиданти, които са важни съединения, помагащи в борбата със свободните радикали. Западни проучвания показват, че свободните радикали могат да играят централна роля в развитието на хронични болести, като сърдечни заболявания, рак и диабет.
От друга страна, учените смятат, че костилковите плодове като нектарините например са отличен източник на няколко ключови антиоксиданта, включително витамин С, флавоноиди и антоцианини, всички от които могат да намалят възпалението и да предотвратят оксидативния стрес.
2. За добро храносмилане
Плодовете с костилки са богати на полезни фибри, които са основно хранително вещество, участващо в няколко аспекта на здравето. Фибрите спомагат за контрола на кръвната захар, смята се, че допринасят за понижаване на кръвното налягане и поддържане на нивата на холестерола под контрол, но подобряват и храносмилането. Ако страдате от запек, не пропускайте да хапвате сини сливи.
3. За по-силни кости
Голяма част от костилковите плодове са с високо съдържание на витамин К. Той е мастноразтворим витамин, който е най-известен с ролята си в съсирването на кръвта. Също е от съществено значение за здравето на костите, като се смята, че може да помогне за намаляването на загуба на костна маса и забавяне на развитието на остеопороза.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.