Британски учени установиха, че флаванолите в какаото и черния шоколад свалят кръвното налягане и следователно са полезни за сърцето, съобщи в. "Дейли мейл".
Тези антиоксиданти поддържат еластични вените и артериите. Така кръвта преминава през тях по-лесно.
Добавки с какаови флаваноли са подействали на доброволците само за три часа. Възможно е подобен ефект да има и увеличаването на количеството черен шоколад.
Млечният шоколад обаче не се препоръчва, защото в него преобладава млякото и захарта, а какаото може да е само 25 процента. Черният шоколад може да съдържа 90 процента какао.
Използваните в изследването хапчета са съдържали флаваноли колкото в половин килограм черен шоколад.
Флаванолите са характерни за плодовете и зеленчуците. В изобилие са в чая, червеното вино, боровинките, ябълките, крушите, черешите, фъстъците, както и в листните зеленчуци. Какаовите зърна са особено богати на флаваноли.
Учените от университета на Съри са работили с 11 доброволци, които са приемали какаова капсула или плацебо през ден почти две седмици.
Ежедневието им е било обичайното, но са носели монитор за кръвно налягане и клип, който е измервал еластичността на артериите.
Добавките не са сваляли кръвното налягане през дните, когато е било вече ниско.
/БТА/