В сезона на лятото можем да се наслаждаваме на свежи плодове и зеленчуци. Динята не е изключение. Добре изстудена, под формата на фреш, в коктейл или просто така, тя ни разхлажда, хидратира. Редовната ѝ консумация подобрява перисталтиката, дава ни повече енергия. Това са само някои от причините да я хапваме по-често през лятото, вижте още няколко.
1. Динята има високо съдържание на антиоксиданти, сред които флавоноиди, каротеноиди като ликопен и други. Благодарение на тях се неутрализират голяма част от свободните радикали и се намалява възпалението.
2. Сочната диня помага за укрепване на имунната система, тъй като е богат източник на витамин С. Също така се смята, че допринася за синтеза на антитела в тялото, тъй като е богат източник на витамин В6. В допълнение, витамин А в плода предпазва тялото от инфекции, като същевременно подпомага образуването на червени кръвни клетки.
3. Ако ежедневието ви е натоварено и ви носи повече стрес, хапвайте диня. Тя съдържа витамини и хранителни вещества в големи количества, като витамин B6. За тези хранителни вещества е известно, че помагат за облекчаване на напрежението.
4. Динята е един от най-полезните плодове за здраво сърце. Смята се, че редовната ѝ консумация спомага за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола. В допълнение ликопенът може също да предотврати окислително увреждане чрез понижаване на кръвното налягане и холестерола, смятат учените.
5. Без значение дали мускулните ви болки се дължат на тренировки или напрежение, динята помага за намаляване на възпалението в мускулите и неразположенията, свързани с него. Плодът съдържа електролити и аминокиселината цитрулин, които допринасят за това да се чувстваме по-добре.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.