Когато се храним, ние си осигуряваме чрез различните храни витамини, минерали, храносмилателни ензими, мазнини, въглехидрати. Тези хранителни вещества са ни необходими за протичането на редица процеси в тялото, включително и за неговото възстановяване.
Въпреки че нашето тяло синтезира храносмилателни ензими, отговорни за процеса на храносмилане, не бива да забравяме, че здравословното ни меню спомага за поддържането им, както и за това да имаме здрава храносмилателна система.
Някои храни са естествени източници на такива ензими, като кайсии, ананас, кисело мляко и други. Вижте кои други да добавите към менюто си.
Джинджифил
Джинджифилът е добре известен със своите ефекти против гадене, но коренът съдържа и храносмилателни ензими, които спомагат за разграждането на протеините, които консумираме. Джинджифилът е особено добър за стимулиране на стомашно-чревния тракт, особено ако страдаме от запек.
Пчелен мед
Медът е суперхрана, когато става въпрос за ензими, тъй като съдържа амилаза, протеаза, диастаза и инвертаза, сочат изследвания. Ето защо, ако искаме да поддържаме добро чревно здраве е важно да включим в менюто си качествен мед. Медът подсилва имунитета, а около 80% от имунните клетки се намират в червата.
Кефир
Чудесна напитка, особено ако страдате от запек. Кефирът е ферментирала млечна напитка, гъста и кремообразна. Богата е на пробиотици и храносмилателни ензими, като липаза, лактаза и протеаза. Според някои данни, кефирът може да подобри усвояването на лактозата.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.