IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Зеленчуци, които могат да заменят зърнените култури

Вижте няколко добри примера, които можете да добавите към менюто си

Зеленчуци, които могат да заменят зърнените култури

Снимка: Istock

Кореноплодните зеленчуци са едни от най-често консумираните, особено през есента и зимата. Те не само са вкусни, но и имат редица ползи за здравето. Когато става въпрос за замяна на зърнени храни в нашето меню, особено ако организмът ни не ги понася добре, кореноплодните зеленчуци имат много предимства. На първо място те не съдържат глутен (но съдържат нишесте), за разлика от много зърнени култури, като пшеницата е само една от тях.

Глутенът може да причини проблеми с храносмилането и дори автоимунни реакции при някои хора.

От друга страна, кореноплодните зеленчуци са добра алтернатива на въглехидратите, подходящи са и за диета.

Едни от основните ползи за здравето от консумацията на кореноплодни зеленчуци, е че намаляват глада за вредни въглехидрати, усвояват се по-бавно от организма, богати са на фибри, за които е доказано, че проявяват множество биологични активности, включително антиканцерогенни, антикоагулантни, имуностимулиращи и антиоксидантни ефекти, подпомагат загубата на излишни килограми и други.

Вижте няколко добри примера, които можете да добавите към менюто си, дори и да нямате непоносимост към глутен.

Сладки картофи

Ползите от сладките картофи включват добро количество витамин А, калий, витамини В5 и С, както и фибри и бавно усвояващото се нишесте. Вкусните картофи ни осигуряват и антиоксиданти/фитонутриенти. Те са и зеленчуци с по-нисък гликемичен индекс от обикновените бели картофи и помагат за по-добро стабилизиране на кръвната захар. Също така съдържат и по-малко калории.

Ряпа

Ряпата е член на семейството на кръстоцветните зеленчуци. Подобно на други кръстоцветни, тя съдържа вид фитонутриенти, наречени индоли, за които е известно, че намаляват риска от рак, особено на простатата, белите дробове, стомаха и дебелото черво.

Също така е с високо съдържание на калций, магнезий и калий. За консумацията на ряпа се смята, че благоприятства здравето на сърцето, помага за баланса на кръвно налягане, холестерола и триглицеридите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата