Един от най-важните витамини за доброто здраве е витамин В5. Той е водоразтворим витамин, съдържащ се в много храни. Известен е също като пантотенова киселина. Влиза в състава на редица козметични грижи за здраве и красота на кожата, но се съдържа и в редица вкусни и полезни храни. Подобно на другите витамини от група В, В5 играе важна роля в енергийния метаболизъм, като действа като коензим в химичните реакции, произвеждащи енергия.
Също така участва в синтеза на хормони и невротрансмитери в мозъка, спомага за разграждането на мазнините, необходим е за синтеза на коензим А и хемоглобина, повишава защитните сили на организма и други.
Според проучвания, дефицитът на витамин B5 се случва рядко, но това не означава да не добавяме в менюто си достатъчно храни богати на него. Симптомите на дефицит на витамина могат да включват умора, раздразнителност, депресия, безсъние, стомашни болки, мускулна слабост, повръщане и други.
Вижте кои храни, освен карфиол и яйца, са особено богати на него.
Пилешки дроб
Пилешкият, патешкият и телешкият дроб са суперхрани. Що се отнася до храните с витамини от група В, черният дроб е на първо място в класациите. Пилешкият дроб е с впечатляващо високо съдържание на витамин B5, както и на B12, което го прави добра храна, намаляваща риска от анемия.
Сушени домати
Сушените домати са предпочитана добавка към сосове, салати, ястия, паста, песто и други. Много богати са на лутеин, който заедно със зеаксантина е доказано, че намаляват риска от катаракта. Консумацията им ни доставя и витамини от група В, витамин А, С и други хранителни елементи.
Слънчогледови семки
Слънчогледовите семки са вкусна храна, от тях се приготвя и полезният слънчогледов тахан. Съдържат добри количества витамин B5, както и протеини и витамин Е. Изследванията свързват консумацията на храни с високо съдържание на витамин Е с намален риск от коронарна болест на сърцето.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.