Сезонът на празниците скоро започва, което е колкото приятно, толкова и предизвикателно за организма ни. Преяждането по празниците е нещо, за което мнозина се заклеват, че няма повече да повтарят, но някак все се стига до подуване и консумация на обилни порции. След преяждане се чувстваме не само подути, но и трудноподвижни, неенергични, могат да се появят и други още по-неприятни оплаквания.
За да се предпазите от подуване по празниците заради обилните трапези, вижте какво можете да направите, за да ограничите преяждането.
1. Пийте повече вода.
Ако пиете повече вода, тя ще заеме значително място в стомаха ви, което ще ви попречи да погълнете твърде много храна. Освен това, добрата хидратация помага на червата да обработят храната по-бързо и лесно, което също улеснява храносмилането и намалява подуването.
2. Разхождайте се след хранене.
Движението ускорява храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Когато се движите, това предизвиква забързване на метаболизма и намалява подуването и усещането за тежест. Движението улеснява и изхождането след преяждане.
3. Ограничете алкохола.
Алкохолът влияе негативно на храносмилането. Той дехидратира организма, а намаленото количество вода в тялото затруднява обработването на хранителните вещества и движението на червата. Алкохолът освен това забавя храносмилането и метаболизма. От значение е и какъв алкохол ще пиете. Наситените с добавени захари сладки алкохолни питиета предизвикват още по-голямо подуване и усещане за тежест след преяждане.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg