Млякото е една от най-често консумираните храни. Освен все по-предпочитаните ядкови млека, обичаме да купуваме и от животински източници. Едно от най-полезните, които може да се конкурира с кравето мляко е козето. Въпреки специфичния си вкус, който може да не допада на всеки, това мляко има редица ползи за здравето. Изследвания сочат, че хранителните вещества, на които е богато, като магнезий, желязо, фосфор, витамин С и други, се усвояват по-добре от тялото ни, за разлика от кравето.
Вижте още няколко добри причини да го добавите към менюто си.
По-лесно за храносмилане
Докато съдържанието на мазнини в козето и кравето мляко е сходно, оказва се, че протеинът в козето мляко е много по-лесен за възприемане от храносмилателната система. Козето мляко е с по-ниско съдържание на лактоза или млечни захари в сравнение с кравето. Тъй като много хора имат непоносимост към лактоза или трудно усвояват лактозата в кравето мляко, проучванията показват, че козето може да бъде добра алтернатива за тях.
По-малко алергени и по-малко възпалителни агенти
Повечето хора, които имат непоносимост към кравето мляко, обикновено са чувствителни към един от съдържащите се в него протеини – А1 казеин, и нямат способността да го усвояват. Освен това, кравето мляко е една от най-честите причини за алергии при децата, която може да продължи и в зряла възраст. Това се дължи на факта, че млякото съдържа повече от 20 различни алергена, включително А1 казеин, които могат да причинят алергични реакции.
Симптомите на алергия към краве мляко често се бъркат със симптоми на сезонна алергия. Те могат да варират от копривна треска и хрема, до коремни спазми и колики при бебета. А1 казеинът е силно възпалителен при някои хора и може да допринесе за стомашно-чревни проблеми като синдром на раздразнените черва, болест на Крон, пропускливи черва и колит. Освен това може да играе роля при няколко по-малко очевидни проблема, като акне, автоимунни заболявания и кожни проблеми като екзема.
От друга страна, козето мляко съдържа само А2 казеин. Това го прави, по отношение на протеините, най-близкото мляко до човешката кърма.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg