Едни от най-често консумираните храни са медът и оцетът. Когато успеем да закупим качествени продукти, това носи не само повече удоволствие на вкусовите ни рецептори, но и ползи за здравето. Обикновено сме свикнали да комбинираме мед и оцет, когато приготвяме вкусен дресинг за салата, различни печива и т. н. Но мед и оцет в комбинация могат да имат невероятни здравословни ползи. Споделяме някои от тях, но не забравяйте преди консумацията им да се допитате до лекар, ако здравословното ви състояние налага подобна консултация, тъй като комбинацията при някои хора може да не се понесе толкова добре.
Намален риск от заболявания
Медът и оцетът са богати на антиоксиданти, които играят важна роля за намаляване на вредните молекули в тялото, наречени свободни радикали. За антиоксидантите се смята, че помагат за намаляване на риска от развитие на определени заболявания като рак, както и че намаляват признаците на стареене, борят се с деменцията и други.
За здраво сърце
Някои западни проучвания показват, че консумацията на оцет може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. По-специално, оцетът е свързван с понижаването на нивата на „лошия“ L DL холестерол и повишаването на нивата на „добрия“ HDL холестерол. Този баланс е важен за сърдечното здраве.
Помага за подобряване на храносмилането
Подобно на други ферментирали храни, ябълковият оцет съдържа здравословни, полезни за червата бактерии, които помагат да поддържате храносмилателната система да работи правилно. Така организмът ни успява да извлече максимума от важни хранителни вещества от храната, която консумираме.
Ябълковият оцет помага за неутрализиране на стомашната киселина, докато оцетната киселина се бори с вредните бактерии, сочат изследвания. От друга страна медът също допринася за доброто храносмилане.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.