Всеки е чувал поговорката, че „ние сме това, което ядем“. Това ни подсказва, че изборът на храната, която консумираме всеки ден е важен за нашето здраве. Така например доматите са важни за сърцето, а и ако се замислите, формата им прилича сякаш малко на сърце. За авокадото казват, че е особено полезно за репродуктивното здраве, карфиолът за белите дробове. Но кои са топхраните за очното здраве, които не бива да пропускаме да добавим към менюто си?
1. Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове, като портокали, лайм, мандарини, лимони и грейпфрути, съдържат много витамин С – антиоксидант, за който се смята, че защитава клетките на очите и на цялото тяло от вредното влияние на свободните радикали. Според западни изследвания, свободните радикали може да доведат до застрашаващи зрението заболявания като дегенерация на макулата и катаракта.
Учените отбелязват, че за витамин С е доказано, че е жизненоважен за функцията на клетките в ретината, структурата в задната част на окото, която усеща светлината и я преобразува в сигнали, изпратени през зрителния нерв до мозъка, за да създадат изображенията, които виждате. Без достатъчно витамин С ретината не може да функционира правилно, допълват специалисти.
2. Риба (и ядки)
Знаем, че консумацията на риба ни осигурява омега-3 мастни киселини. За тях е доказано, че допринасят за укрепването на клетъчните мембрани, подсилвайки структурите вътре в очите. Полезните мастни киселини подобряват зрението и е доказано, че намаляват сухотата в очите.
Също така, омега-3 мастните киселини имат и други редица ползи за нашето здраве. Важни са за мозъчната и сърдечната функция, полезни са за кожата, репродуктивното здраве, метаболизма и други.
Не бива да забравяме и за растителните източници на омега-3 мастни киселини, като ядките. Западни проучвания показват, че консумацията им също допринася за поддържането на добро очно здраве.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.