Непоносимостта към лактоза засяга много хора. При нея е налице невъзможност за нормална обработка на лактозата в млечните продукти. След консумацията им се появяват редица симптоми и оплаквания, сред които подуване на корема, тежест, газове, храносмилателни смущения, спазми, дори силни болки в някои по-тежки случаи.
Не всички сирена обаче са с еднакъв лактозен състав. Някои видове съдържат повече лактоза от други. Хората с особено чувствителен към лактозата храносмилателен тракт е добре да избягват най-вече меките и кремообразни, пресни сирена, като рикота, извара. Те са с най-висок процент съдържание на лактоза. Твърдите и отлежали сирена съдържат по-малко лактоза и повече мазнини.
Лактозата представлява вид захари в млечните продукти. Именно тя предизвиква неприятните симптоми при хората, които не я усвояват правилно, според realsimple.com. В зависимост от тежестта на състоянието някои хора изобщо не могат да консумират лактоза, докато други нямат проблем да хапват някои видове сирена с по-ниско съдържание на лактозни захари.
Кои са сирената, които съдържат по-малко лактоза?
Мюнстер
Сиренето Мюнстер съдържа много малък процент лактоза – по-малко от 1% за порция. То е меко, с леко ядков вкус и се приготвя от краве мляко.
Камембер
Камембер е френско сирене с ниски нива на лактоза. То е меко, с кремообразна текстура, леко тревист вкус и наситена млечна гладкост. Бялата плесен по камембера е ядлива и придава популярния му вкус.
Бри
Сиренето бри е подобно на камембер, но има малко по-високи нива на лактоза в състава си. Има кремообразен вкус, меко е и с прекрасна консистенция. Може да се консумира в малки количества от хора с непоносимост към лактоза.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.