Знаем, че за да бъдем в добро здраве и форма е много важно в менюто ни всеки ден да присъстват зеленчуци. Зеленчуците са много важни за храносмилането. Някои от тях спомагат за поддържането на чревния микробиом. Здравето на храносмилателната система е пряко свързано с общото ни здравословно състояние. Ако има дисбаланс на чревния микробиом, то тогава се увеличава рискът от чести разболявания и други проблеми със здравето. Вижте 5 вкусни зеленчука, за които се смята, че са особено полезни за нашето коремче.
Артишок
Знаете ли, че един средно голям артишок съдържа около седем грама фибри. Артишокът е зеленчук, който лесно може да се включи в нашите рецепти за супи, ястия, салати, пюрета. Той има няколко предимства, които го правят полезна храна за храносмилането. Известно е, че е богат на пребиотици, което подпомага поддържането на добрите бактерии в червата. Според нови западни проучвания, може да се смята, че има връзка между здравето на червата и състояния като тревожност, възпаление, затлъстяване и диабет.
Проучванията показват, че артишокът действително може да помогне за контролиране на симптомите на синдрома на раздразнените черва, включително стомашни болки, подуване на корема. Доказано е също, че артишокът защитава черния дроб, което е важно за усвояването на хранителните вещества и храносмилането на мазнините.
Зелени листни зеленчуци
Те ни осигуряват важни витамини, минерали, фитонутриенти и антиоксиданти, но също така съдържат много фибри. Една чаша зеле например има около седем грама фибри, докато чаша варено зеле има около пет грама. Според учени, спанакът е друг полезен зеленчук, който се грижи за здравето на храносмилателната система, тъй като съдържа фибри. Други зеленчуци, които можем да добавим към нашите супи, салати и ястия са марули, айсберг, рукола, зеле кейл и други.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.