Сладкарството, печивата и десертите са страст, без която много хора не могат. Те обаче носят излишни калории и захари, които причиняват не само наднормено тегло, но и здравословни проблеми.
Но как да си угодите, без да изпитвате вина за талията и здравето си? С помощта на някои прекрасни алтернативи на вредните съставки в сладкарството, разбира се.
Полезните алтернативи на вредните съставки, използвани в сладкишите и печивата, причиняващи напълняване и влошено здраве, имат прекрасни свойства. Богати са на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, здравословни мазнини и протеини, от които не само няма да напълнеете, но и здравето ви ще се подобри.
С какво да замените вредните съставки в сладкишите и печивата?
Пълнозърнесто вместо рафинирано бяло брашно
Един от най-лесните варианти да превърнете печивата си в по-здравословната им версия е да замените бялото брашно с пълнозърнесто. Колкото по-богато е на фибри и растителни протеини и колкото по-малко пречистено е то, толкова по-добре. Фибрите подобряват храносмилането и ускоряват метаболизма.
Стевия вместо захар
Един от най-здравословните естествени заместители на захарта е стевията. Тя не повишава рязко кръвната захар и не носи излишни празни калории.
Въпреки че е значително по-скъпа от захарта, от нея се използват малки количества, тъй като е много по-сладка. Това е добра инвестиция, ако не искате да се отказвате от любимите си десерти, но по здравословен начин.
Кокосово брашно вместо пшеничено
Кокосовото брашно е много по-богато на полезни мазнини от пшениченото. То има прекрасни качества по отношение на печенето и приготвянето на сладкиши.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.