Лятото е любимият ни сезон, защото можем да хапваме в изобилие любимите ни плодове. Какво ще кажете за добре изстуден пъпеш, сервиран в компанията на диня, горски плодове, ананас и други? Или може би го предпочитате като смути? Сочен, вкусен, пъпешът е част от лятното ни меню, защото ни помага да се поддържаме хидратирани, свежи. Без значение кой вид пъпеш предпочитате, вижте няколко добри причини да го консумирате по-често през летния сезон.
1. Укрепва имунната система – Пъпешът е богат на витамини С и А, за които е известно, че спомагат за повишаване на имунитета чрез стимулиране на белите кръвни клетки в тялото. Но витамин С е и мощен антиоксидант и ефективно се бори със свободните радикали в организма.
2. Полезен е за здравето на сърцето – Още една полза от консумацията на пъпеш, е че той е богат на калий, за който има данни, че контролира кръвното налягане, като по този начин подобрява здравето на сърцето ви. Пъпешите също са богати на съединение, наречено аденозин, което е полезно за сърцето, тъй като има свойства за разреждане на кръвта, смятат учени.
3. Бори се със стреса – Вкусният пъпеш е богат на калий, който нормализира сърдечния ритъм и насърчава снабдяването на мозъка с кислород, като по този начин ни помага да се чувстваме по-спокойни. Освен това е известно, че пъпешът съдържа супероксид дисмутаза – антиоксидантен ензим, който се бори със стреса, като понижава кръвното налягане и отпуска нервите.
4. Полезен за здравето на очите – Пъпешът е богат на бета-каротини, които при усвояване от тялото се превръщат във витамин А, който помага за предотвратяване на катаракта и подобряване на зрението.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.