Правилното комбиниране на храната е от огромно значение както за фигурата ви, така и за процесите в организма ви. Грешните комбинации от храни могат да доведат до подуване, газове, напълняване, задържане на течности, трудности в контрола на теглото, неуспехи в опитите да отслабнете, както и дори да предизвикат по-сериозни здравословни проблеми.
Кои са храните, които никога не трябва да комбинирате, защото е вредно?
Различни видове мазнини
Мазнините са най-калоричната група храни. Те изискват повече енергия за обработка, както и отделяне на специфични ензими и стомашни сокове. Когато комбинирате няколко вида мазнини, дори да са само два, това затруднява организма, освен това го товари с множество калории.
Така например не трябва да комбинирате маслини с месо, риба с майонеза, пържено месо или пържена риба с друг вид растително олио или масло. Не е добра идея и да добавяте ядки към ястия с месо или риба, за да ги направите по-хрупкави.
Различни видове протеини
Протеините, подобно на мазнините, са група храни, които изискват съсредоточаването на много голямо количество енергия за обработката им. Това затруднява организма и може да забави метаболизма.
Животинските протеини изискват най-много енергия за храносмилане и усвояване. Това изтощава храносмилателния тракт, дори може да обърка тялото какви точно ензими са необходими за разграждането им. Така се появяват подуване, газове, тежест в корема, умора, изпотяване.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.