IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Как консумацията на просо ни прави по-здрави?

Полезно е в притъпяването на симптомите при астма и алергии

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Просото е една от най-здравословните зърнени култури, които можете да включите в храненето си. То не съдържа глутен, който е един от честите причинители на храносмилателни проблеми и автоимунни реакции. Ако страдате от някакъв вид глутенова непоносимост или алергия, просото може да се превърне в една от любимите ви храни.

Защо просото е толкова полезно за здравето?

Просото намалява риска от рак

В просото се съдържат невероятно полезни антиоксиданти. Те се борят с възпаленията в тъканите и образуването на ракови клетки.

Едно от най-важните свойства на просото е способността му да регулира метаболитните процеси в организма, а това е от огромно значение за превенцията на рак. Когато обмяната на веществата протича по правилен начин, рискът от възникване на изменения в клетките е по-малък.

Подобрява сърдечносъдовата система

Просото е добър помощник в контрола на холестерола. Поддържането на оптимални нива на холестерол допринася за по-добри функции на сърдечносъдовата система.

Високият холестерол е сред водещите причини за сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, втвърдяване на стените на кръвоносните съдове, затруднено кръвообращение.

Понижава риска от диабет

Просото е много богат източник на фибри и протеини. Тази чудесна комбинация спомага за балансирането на кръвната захар и забавя повишаването ѝ в организма.

Колкото по-стабилни се поддържат стойностите на кръвната захар, толкова по-нисък е рискът от диабет. Ако това заболяване вече е налице, фибрите и протеините са помощник в управлението на диабета.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата