Предложението австралийците да ядат месо от кенгуру вместо говеждо получи научното одобрение на правителствения съветник по промените в климата, предаде АФП.
Храносмилателните процеси на милионите говеда създават 67% от парниковите газове с агрикултурен произход.
От друга страна, кенгурата произвеждат малко или никакви метанови газове, посочи професор Рос Гарн в доклад до правителството по проблемите на глобалното затопляне.
Според 600-страничния доклад, ако фермерите се включат в системата, изискваща от индустрията да купува разрешителни за произвежданите парникови газове, цените на месото може да се повишат рязко и да доведат до промени в хранителните навици.
През по-голямата част от човешката история в Австралия именно кенгуруто е било основният източник на месо.
Професор Гарн цитира доклад за възможността да се заместят овцете и добитъкът с кенгура, според който до 2020 г. броят на овцете и говедата може да бъде намален с 36 и 7 милиона съответно, а броят на кенгурата да се увеличи от 34 на 240 милиона.
Отглеждането на кенгура ще стане и по-доходно с нарастването на цените на парниковите газове, а месото им е богато на протеин и ниско на мазнини, сочат любителите на кенгуровото месо.
Основната пречка пред въвеждането му, според доклада на природозащитниците, е съпротивата на фермерите и невъзможността за рязка промяна на хранителните навици.