Авокадото е един от най-особените и полезни плодове. То е много богато на мазнини за разлика от всички останали плодове. Източник е и на изключително много фибри.
Подходящо е за всякакви солени ястия, смутита, сосове, печива, салати с месо и зеленчуци, разядки, а дори и за десерти. От него могат да се приготвят прекрасни здравословни рецепти, които заслужават вниманието ви.
Авокадото има голяма ядка, която сме свикнали да изхвърляме. Това е голяма грешка, защото тя може да се използва по много различни начини, включително за ядене.
Точно така – ядката на авокадото е ядлива и е богата на калций, магнезий и калий. Тези елементи се срещат в повечето ядки, както и в тази на авокадото.
За какво можете да използвате ядката на авокадото? Защо не трябва да я изхвърляте?
От нея се прави чай
Можете да сварите ядката на авокадото във вода и да пиете получения чай топъл или студен. Чаят от ядка на авокадо е богат на минерали и витамини. Помага за ободряване и хидратиране, освен това е полезен и за храносмилането.
За предпазване на ястия с авокадо от потъмняване
Ядката на авокадото има едно много ценно свойство – тя предпазва авокадото от окисляване. Затова никога не я изхвърляйте.
Ако сте нарязали едно цяло авокадо на две половини, но ви трябва само едната, оставете ядката в другата, увийте с фолио и приберете в хладилника.
Ще се изненадате колко свежо ще бъде авокадото на следващия ден, когато дойде ред да използвате и другата му половина. Ако пък правите например гуакамоле, в него също има прясно авокадо.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.