Чували сме и сме чели, че има тясна връзка между храните и напитките, които консумираме и развитието на ракови заболявания. Разбира се, фактори като стрес, замърсяване, заседнал начин на живот, генетична предразположеност и други също могат да увеличат риска. Затова не бива да отлагаме редовната консултация с лекар. В допълнение, бихме могли да добавим към менюто си повече храни, за които е известно, че могат да намалят риска от развитието на ракови заболявания, като: зелен чай, карфиол, сьомга, нахут, овесени ядки, черен боб, моркови, грозде, домати, киноа, череши. Кафяв ориз, семена от чиа.
Кои други да добавите към вашето меню?
Орехи
Подобно на лененото семе, орехите са богати на алфа-линолова и омега-3 мастни киселини, но ядките съдържат и антиоксидантни съединения като елагитанини, мелатонин и гама-токоферол, които според учени могат да се борят с оксидативния стрес и възпалението в организма. Въпреки че са полезни за здравето, не бива да се прекалява с консумацията на орехи, тъй като са калорични.
Подобно на лененото семе, орехите са богати на алфа-линолова и омега-3 мастни киселини, но ядките съдържат и антиоксидантни съединения като елагитанини, мелатонин и гама-токоферол, които според учени могат да се борят с оксидативния стрес и възпалението в организма. Въпреки че са полезни за здравето, не бива да се прекалява с консумацията на орехи, тъй като са калорични.
Чесън
Според учени, консумацията на чесън може да намали риска от рак на стомашно-чревния тракт. Чесънът съдържа серни съединения, които имат антимикробна активност, както и инхибират увреждащите клетките канцерогени, отбелязват изследователите.
Броколи
Вкусните кръстоцветни зеленчуци с малко калории са богати на съдържащи сяра химикали, наречени глюкозинолати. За тях е известно, че се борят с увреждането на клетките и възпалението и дори блокират образуването на кръвоносни съдове в тумори, според NCI.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.