IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Анемия през бременността - как да намалите риска

Обръщайте внимание на фолиевата киселина

Снимка: Istock

Снимка: Istock

По време на бременността много хранителни вещества, витамини и минерали могат да се окажат в дефицит в майчиния организъм. Това може да навреди на здравето на майката и на развитието на бебето. Анемията трябва да се избягва максимално, защото е често срещана при бременност в различни форми и тежест.

Препоръчително е нивата на желязо и хемоглобин да се следят редовно, храненето да е разнообразно и богато на протеини и желязо, витамини от група В.

Внимание! Статията е информативна. Ако сте бременна и подозирате, че имате анемия, незабавно се консултирайте с наблюдаващия лекар.

Какво можете да направите, за да намалите риска от анемия по време на бременността?

Наблегнете на храни, богати на желязо

Храненето с повече месни продукти, които са богати на протеини и по-бедни на мазнини, е добър начин да си набавите желязо. Постните меса, филетата, рибата са едни от най-добрите източници на желязо.

Богати на желязо са още яйцата, червеното цвекло, черният дроб, пълнозърнестите храни, морските дарове, водораслите.

Ако се храните здравословно и наблягате на тези храни, ще си набавите необходимите количества желязо.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата