Акай бери е малко познат плод, чийто произход се корени в джунглите на Амазония. Среща се в Южна Америка, но може да се открие на пазара и у нас, включително в биомагазините.
Акай бери заслужава специално внимание, не само защото е с интересен и приятен вкус, но и защото притежава фантастични качества, подобряващи здравето в много аспекти.
Защо акай бери е толкова полезен плод?
Стимулира сърдечносъдовата функция
Акай бери наподобява черните боровинки и касиса по структура, не само по цвят. Той притежава много високо количество антиоксиданти и фибри, които въздействат силно благоприятно на сърдечносъдовата система, подобрявайки функциите ѝ.
Акай бери е полезен за балансиране на кръвното налягане, холестерола, превенция на запушване на артериите.
За по-добро храносмилане и бърз метаболизъм
Акай бери е богат на фибри. Те стимулират движенията на червата, отделянето на храносмилателни ензими и извеждат токсините от дебелото черво. Фибрите дават много енергия и освен това ускоряват метаболизма, което улеснява контрола на теглото и отслабването.
Усилва имунитета
Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и богатото наличие на витамини и минерали, особено витамин С, акай бери има изключително добро въздействие върху имунната система.
Това помага за намаляване на възпалението, което я улеснява в отбранителните ѝ функции срещу външни патогени.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.