Вишневите сладка и десерти са не само любимо лакомство за мнозина, но също така имат положително влияние върху сърцето и ни защитават от артрит и подагра, показва изследване на Мичиганския университет.
Учените са установили, че повишената консумация на вишни под всякаква форма – от замразени до компоти и сладка, съкращава рисковете от сърдечносъдови заболявания.
Те също така намаляват нивото на холестерин в кръвта и мазнините.
Опитни мишки, които са страдали от сърдечни проблеми и затлъстяване, са били поставени на вишнева диета.
След приключването на 12-седмичния експеримент биолозите са открили, че тлъстините на мишките значително са се стопили (с 14%), също така се е понижил и холестеринът (с 11%).
Вишните съдържат силни антиоксиданти, наричащи се антоцианини, които придават на плода наситения червен цвят. Именно тези вещества осигуряват защита на сърцето и предпазват от болести като артрит и подагра, смятат кардиолозите.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.