IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Говори вътрешният ви глас: ако не обичате зеленчуци, не ги яжте!

Американски учени смятат, че всеки трябва да се уповава на това, което му подсказва тялото

Говори вътрешният ви глас: ако не обичате зеленчуци, не ги яжте!

Вродената неприязън на някои хора към определени видове зеленчуци означава “вътрешен глас на тялото”.

Такова определение дадоха американски учени за нежеланието, появило се при различни хора да консумират тази храна, независимо от формата, в която е приготвена.

Изследването е на частния научноизследователски институт Monell Chemical Senses Center във Филаделфия.

Експертите обясняват, че именно този вътрешен глас се стреми да диктува на човека какво, колко и под каква форма да консумира.

Авторите на изследването са Мери Сандел и Пол Бреслин, съобщава zdrave.

Те твърдят, че тези, които буквално мразят зеленчуците, инстинктивно се предпазват от недостига на йод и от предизвикваните от това нарушения в работата на щитовидната жлеза.

Много зеленчуци, преди всичко броколите, кореноплодните и хрянът съдържат относително голямо количество глюкозинолати, които възпрепятстват образуването на органичните съединения на йода в организма и техния достъп до щитовидната жлеза.

Без съединенията на йода щитовидната жлеза не може да функционира нормално.

Затова и в отделни части на света, където има недостиг на храни от нерастителен произход, т.е. има недостиг на йод, много хора страдат от увеличаване на щитовидната жлеза.

При силно изразен недостиг на йод се забавя умственото развитие на децата, което с увеличаване на възрастта не може да се компенсира. Горчивият вкус е предупредителен сигнал.

Учените са открили върху езика рецептор на вкуса, който определя горчивите вещества, а в отделни случаи реагира на глюкозинолатите.

При част от участниците в изследването са били открити по два гена, отговарящи за този рецептор. Те са възприемали зеленчуците, съдържащи глюкозинолати, еднозначно като горчиви.

Други участници, които са имали един ген, отговорящ за особеното възприятие на вкуса, са определили тези зеленчуци като малко горчиви.

Останалите, които не са притежавали подобен ген, въобще не са почувствали горчивина.

Специалистите подчертават, че повече от 1 милиард души по света в момента са застрашени от недостиг на йод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата