Диетолози твърдят, че по-малкото хранене удължава живота, предаде АФП.
Базираното в САЩ Общество за ограничаване на калориите основава възгледите си на опити с животни, които показват, че недохранването повишава жизнеността им и удължава живота с до 30%.
Някои членове на обществото се опитват да подобрят продължителността на живота си, други се опитат да избегнат болестите на възрастта или вече имат диабет, висок холестерол или запушени артерии и искат да подобрят функциите на телата си.
Вълната от болести, свързани със затлъстяването, която се разпространява по цял свят, постави на преден план връзката между храненето и здравето.
Според учени от Университета на Флорида в развитите страни 90% от населението вероятно ядат с 50% повече, отколкото реално имат нужда.
Това означава, че ако намалят храната си два пъти, ще постигнат оптимален баланс между приема и разхода на енергия.
Множество научни доказателства показват, че поддържането на този баланс помага за избягването на някои видове диабет, рак и сърдечносъдови проблеми.
Опитите с животни и хора показват също, че приемането на калории с 10 до 20% по-малко от разходите, ако при това не се намаляват хранителните вещества, може да увеличи ползите за здравето, включително намаляването наполовина на щетите по ДНК и РНК, предизвикани от оксидацията, които се смятат за важен фактор за стареенето.
Дневното ниво на прием на калории за мъжете е около 1800 калории, за жените - 1600 до 1200, в зависимост от теглото.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.