Храните с високо съдържание на мазнини, сладките напитки и алкохолът могат да повишат нивата на триглицеридите, но много други фактори могат да играят роля.
Триглицеридите са вид мазнини, които циркулират в кръвта. Те са най-разпространеният вид мазнини в тялото и основен източник на енергия. Триглицеридите идват от храни като масла, месо, млечни продукти и други мазнини. Тялото използва някои триглицериди за енергия веднага, докато съхранява други за по-късна употреба. Организмът ни също така произвежда свои собствени запаси от триглицериди в черния дроб.
Въпреки че триглицеридите са от съществено значение за доброто здраве, високите нива могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Здравословното ниво на триглицеридите в кръвта е под 150 милиграма на децилитър (mg/dL). Високите нива на триглицериди попадат в следните категории:
гранично високо: 150–199 mg/dL
високо: 200–499 mg/dL
много високо: над 500 mg/dL
Някои фактори, свързани с начина на живот, могат да допринесат за високи нива на триглицериди, като диета с високо съдържание на мазнини и захар.
Какви храни и напитки повишават триглицеридите разберете от Tiaoto.bg