Чревната флора е съставена от милиарди пробиотични бактерии, някои наричани добри, други лоши бактерии. Без значение как ги наричаме, функциите на добрите и лошите бактерии в нашите черва са многобройни. Тяхното състояние и баланс зависят до голяма степен от храната, която консумираме. Полезните храни за чревния микробиом допринасят за поддържане на баланса между добрите и лошите бактерии, което предпазва от заболявания, възпаления, стимулира имунната система, метаболизма, разграждането и усвояването на хранителните вещества, витамините и минералите.
Чревният микробиом се подхранва най-добре от пробиотиците. Те се съдържат в някои храни по естествен път, най-често заради ферментационните процеси, през които тези храни преминават. Но освен ферментиралите храни има и други, които съдържат естествени пробиотици, подхранващи чревната ни флора.
Кои са пробиотичните храни за здрава чревна флора, които да консумирате по-често?
Кисело мляко
Киселото мляко е прекрасен източник на пробиотични бактерии. Естествените ферментационни процеси, през които млякото преминава, докато достигне „киселата“ си форма го обогатява с милиарди полезни бактерии, от които червата ни се нуждаят. Пробиотичните бактерии в киселото мляко стимулират функциите на чревната флора, подобряват деленето на клетките в микробиома, стимулират имунната система, усвояването на хранителните вещества. Киселото мляко има и свойството да облекчава редица стомашно-чревни оплаквания, включително подуване, газове, тежест в корема. То има и детокс ефект.
Кисело зеле
Киселото зеле е изключително богато на пробиотични бактерии. То се счита за пробиотична храна заради ферментиралия си характер. Богато е на полезни бактерии, които обогатяват и подхранват тези в червата ни. Редовната консумация на кисело зеле допринася за здрава храносмилателна и имунна система.
Източник: Пробиотични храни за здрава чревна флора