IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

6 aюрведа подправки за силен имунитет

Богати са на вжни хранителни елементи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако сте чували за аюрведа – индийска холистична система за добро здраве, вероятно знаете, че препоръчва консумацията на разнообразни подправки.

Подправките са част от нашето ежедневие. Те имат способността да затоплят или охлаждат организма ни, да въздействат върху различни системи, да облекчат някои неразположения. През есенно-зимния сезон уханието около нас е на канела, карамфил и други ароматни подправки.

Вижте кои да добавите към менюто си през тази есен и зима според аюрведа за добро здраве.

Черен пипер

Черният пипер е подправка, която има лют, остър вкус, както и затоплящи и стимулиращи действия. Консумацията му подпомага кръвоносната, храносмилателната и дихателната системи. Черният пипер насърчава усвояването на хранителни вещества и здравословното елиминиране на преработената храна, като същевременно поддържа белите дробове.

Винаги избирайте черен пипер на зърна, който да смелите преди консумация, за да е свеж и вкусен.

Кардамон

Кардамонът е сладка, леко пикантна подправка. Подпомага здравословното храносмилане, като се смята, че помага и при подуване на корема, газове, лошо храносмилане и поддържа здравословно коронарно кръвообращение. Той е една от най-често използваните подправки в аюрведа. Смята се, че консумацията му насърчава свежия дъх, полезна е за здравето на дихателните пътища.

Кардамон може да се консумира под формата на чай. Под формата на прах може да се добавя към овесени ядки, печива, сладки картофи, сладки сосове, оризов пудинг и други.

Източник: Аюрведа подправки за здраве през есенно-зимния сезон 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата