Едни от най-вкусните, но и скъпи ядки е шамфъстъкът. Обичаме да го хапваме така, добавен към смутита, любими десерти. Тази ядка е не само с прекрасен вкус, но и има е и редица здравословни ползи.
Вижте за какво, освен за добро очно и храносмилателно здраве да ядете шамфъстък.
1. Питателна ядка е – Шамфъстъкът съдържа въглехидрати, мед, фибри, мазнини, протеини, фосфор, тиамин, витамин B6 и манган. Това го прави една от най-питателните ядки.
2. Насърчава здравето на сърцето – Според западни проучвания, консумацията на шамфъстък допринася за балансиране на нивата на LDL и HDL холестерола, понижава кръвното налягане, осигурява антиоксиданти и регулира кръвната захар, насърчава здравето на сърцето. Смята се, че вкусните ядки могат да намалят риска от сърдечни заболявания.
3. Набавяме си ценни антиоксиданти – Шамфъстъкът е богат на антиоксиданти, които играят решаваща роля за намаляване не само на риска от сърдечни заболявания, но и от деменция и рак. В допълнение, шамфъстъкът съдържа лутеин и зеаксантин, които са основни антиоксиданти, поддържащи здравето на очите.
4. Високо съдържание на протеини, но с ниско съдържание на калории – Консумацията на протеини е от голямо значение за доброто здраве, особено ако спортуваме активно. Добавяме към менюто си не само животински източници на протеини, но и растителни, като ядките са един от тях.
Източник: Хапвайте шамфъстъци за баланс на кръвната захар
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.