Един от най-често срещаните видове анемия е желязодефицитната. Ниският хемоглобин винаги подсказва чрез различни неразположения. Сред тях могат да са умора, косопад, главоболие, виене на свят, бледа кожа и други. Причините за появата на анемия не са само свързани с недостатъчната консумация на месо и риба.
Затова при най-малки съмнения и неразположения е важно да се консултираме с лекар. Начинът ни на хранене обаче е много важен при наличието на желязодефицитна анемия. Освен месото, рибата, гъбите, сусамовият тахан, спанакът, спирулината на прах, вижте кои плодове и ядки са сочени за полезни.
Кайсии
Кайсиите са богати на полезни хранителни вещества. Хубавото е, че можем да ги консумираме през цялата година. Не само пресните, но и сушените кайсии са сочени за едни от най-полезните плодове при анемия. Консумацията им ни осигурява витамин А, желязо, витамини от група В, магнезий, калий, калций и други. Те са чудесна добавка към ястия, салати, смутита, здравословни десерти.
Кашу
Ядките и семената са добри източници на желязо, както и на много витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини. По-специално кашуто ни осигурява добри количества от минерала желязо. То е чудесно за междинни хранения, добавено към смутита, здравословни десерти, мюсли и други. Добре е да е сурово, не печено и овкусено и да е предварително накиснато. Повече за накисването на ядките може да прочетете тук.
Източник: Плодове и ядки при анемия
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.