Ширатаки са нудли, японска юфка, която става все по-предпочитана за диетични и здравословни режими на хранене. Тя се прави от луковицата на растението конджак и се отличава с това, че е нисковъглехидратна, с нисък гликемичен индекс и малко калории. Не съдържат глутен и соя.
Конджак е често срещана съставка в закуски и бонбони с плодово желе. Затова и самите нудли ширатаки изглеждат като желирани. Може да се използва и като веган алтернатива на желатина за придаване на плътност на храните и дори се добавя към някои хапчета за отслабване, сочат данни.
Ширатаки са полупрозрачни с вид на стъкло и като цяло са безвкусни, приемайки вкусовете на всичко, с което са приготвени. Те са с голямо съдържание на вода около 97% и 3% фибри глюкоманан. Поради тази причина те са с много малко калории.
Конджак се използва от векове в Китай и Япония. Днес юфката ширатаки става все по-популярна по целия свят като нисковъглехидратна и нискокалорична алтернатива на традиционната паста. В нея не се съдържат мазнини, захари, холестерол, натрий, протеини.
В една порция се съдържат около 3 грама въглехидрати, от които и трите грама са фибри. Това означава, че няма нетни въглехидрати.
Когато си приготвяте такива нудли, калориите и хранителните вещества ще са предимно от това с какви други храни ги комбинирате. Те биха могли да са сосове, месо, сирене, зеленчуци, бульон.
Консумацията на ширатаки има редица ползи. Започвайки от това, че нямат почти никакви калории, нудлите ни осигуряват ситост. Фибрите глюкоманан, които са основната съставка в юфката ширатаки, влияят върху някои хормони, които допринасят за глада. Проучване, проведено в Банкок, публикувано в Diabetes Research and Clinical Practice, показва, че консумирането на фибри глюкоманан намалява нивата на грелин – хормон, който стимулира глада.
Източник: Ширатаки нудли – с малко калории и много полезни
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.