През дългите зимни дни, когато пазарите предлагат ограничени продукти, тези, които не обичат екзотични плодове, са осъдени да консумират ябълки и круши.
Но затова пък има сушени плодове, които при нас са популярни само около Коледа, когато семейството се събира на Бъдни вечер на трапезата с вино, бадеми, орехи, лешници и сушени плодове.
Най-често срещаният сушен плод е сливата. Но хубаво е при храненето да се вземат и сушени кайсии, смокини, фурми, стафиди... защото те са много добър източник на витамини, минерали и белтъци.
Най-добре е сушените плодове да се консумират за закуска заедно с чаша чай или айрян. Подходящи са и като храна за следобедна закуска, но в никакъв случай за вечеря или като десерт след храненето.
Те са много сладки и богати на калории. Идеални са след гимнастика, защото помагат на кръвообращението. Добре е да ги имате и когато отивате на ски.
Предлагайте ги и на децата си вместо чипс или шоколад.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.