Джинджифилът (Zingiber officinale) е многогодишно растение, което има невероятно благотворно действие върху човешкия организъм.
В Средновековна Европа бил на особена почит, но с времето започнал да се използва само в сладкарската промишленост.
Източните страни обаче без джинджифил не могат.
Растението произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия.
Казват, че джинджифилът с най-екзотичен вкус идва от Ямайка.
Най-близките роднини на джинджифила са галангал и куркума.
Азиатците от доста време го използват като лекарство, подправка, храна, козметично средство и афродизиак.
Японците пък го използват също в захаросан сироп или кисел.
Още в колониалната епоха англичаните са му отдавали особено внимание. Така произлиза известният сладкиш ginger bread (джинджифилов хляб) и любимото ферментирано питие ginger ale (джинджифилова бира).
Джинджифилът има антибактериално, аналгетично и успокоително действие. Учените го препоръчват на бременните, особено през първите три месеца, защото помага срещу гаденето и повръщането.
Джинджифилът помага и при проблеми с храносмилането, повишава работата на жлъчката. Помага и при подуването, а когато става въпрос за грип или настинка, е истински магьосник.
Има антисептично действие и успокоява кашлицата, ако се използва като добавка към чайовете и топлите напитки. В комбинация с други билки увеличава тяхното действие.
Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсини от организма, а изсушеният корен – при болки в стомаха, диария, ревматизам, кашлица и др.
Естествено, и като подправка джинджифилът е прекрасен за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци, ако се използва пресен, настърган или на парчета.
Когато се купува, трябва да се избере този, който при пипане е твърд и не може да се сгъне. Може да се пази една седмица в хладилник, увит във фолио или по-дълго време във фризера.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.