Българите консумират от два до три пъти повече сол от необходимото. Това съобщи на пресконференция, посветена на храната, солта и здравето, д-р Людмила Поптомова от Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Варна.
По думите й среднодневно възрастен трябва да консумира между 3 и 5 грама за 24 часа, а при децата – между 2 и 3
грама за 24 часа. Според данните на специалистите българите поемат за 24 часа до 15 грама сол.
Лекарите са категорични, че намаляването на консумацията на сол води до намаляване на рисковете от сърдечносъдови заболявания.
Ендокринологът проф. Драгомир Коев заяви, че при намаление на консумация на сол с от 12 до 15 на сто намалява рискът от инфаркт и инсулт.
Световната седмица на солта се отбелязва от 2 до 8 февруари.
Солта е сред водещите причини за артериална хипертония /високо кръвно налягане/, а хипертонията е главна причина за всички съдови усложнения - мозъчни, сърдечни, бъбречни.
Според данните на СЗО редуцираният прием на сол понижава кръвното, а ако се намали наполовина, 2.5 милиона души, които всяка година умират от сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и хронични бъбречни заболявания, ще бъдат спасени.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.