Има известна истина в това, че се слага сода каустик в млякото, обяви Димитър Зоров, шеф на Асоциацията на млекопроизводителите у нас.
„Това е престъпление, но се прави понякога на събирателните пунктове, за да се намали киселинността на млякото“, допълни той.
Пред bTV Зоров бе категоричен, че в предприятията трябва да има строг контрол и онези, които държат на името си, инвестират в лаборатории, включително и подвижни.
„Много от мандрите правят сиренето от сухо мляко, което купуват от Европа, защото е много по-евтино“, допълни Зоров.
По думите му качественото сирене минава цена от 7 лева.
„При по-евтиното вдигат температурата на пастьоризация, добавят растителните мазнини и то се прави с много по-малко мляко – 3-4 литра. От него не се умира, но не е сирене, допълни той.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.