Имате ли мигрена, след като сте пили мерло? Ако отговорът е да, то изследователи от Калифорнийския университет може би най-накрая са успели да разберат защо. Антиоксидант, открит в червеното вино, може да повлияе на начина, по който тялото ви преработва алкохола и да доведе до предизвикващо главоболие натрупване на токсини. Това става ясно от проучване, публикувано в здравното списание Scientific Reports.
Какво причинява главоболие от червено вино, което за разлика от махмурлука идва много скоро, след като сте изпили дори и една чаша, е озадачавало хората от „буквално хиляди години“, казва д-р Морис Левин, автор на изследването и директор на Центъра по главоболие към Калифорнийския университет. Самият Левин обича червено вино, но не и главоболието, което изпитва след него.
„Във виното има много съставки, които е възможно да причинят главоболие, не на последно място от които е самият алкохол“, казва той.
Една от тези съставки, откриха изследователите, е съединение, наречено кверцетин, което влияе върху начина, по който тялото метаболизира алкохола. То се в по-високи концентрации в червеното вино, отколкото в бялото. Кверцетинът може да причини натрупване на токсин, наречен ацеталдехид, който може да причини главоболие, както и зачервяване и гадене. Левин казва, че хората с източноазиатски произход, главно от Япония, Китай и Корея, са изложени на по-висок риск от главоболие от червено вино, тъй като около 40% от населението в този регион има ензим, който затруднява елиминирането на ацеталдехида. Тези, които старадат от мигрени, също са изложени на по-голям риск.
„Когато податливи хора консумират вино, дори в скромни количества, те развиват главоболие, особено ако имат предшестваща мигрена или друго основно състояние на главоболие“, обяснява Левин.
Бяха разгледани няколко други теории за ужасяващото главоболие от червено вино, включително чувствителност към хистамини, които са химични съединения, открити в червеното вино, отговорни за много симптоми на алергия, включително главоболие и кихане. Проучвания на тази теория обаче откриха малка разлика между червените вина с високи или ниски нива на хистамин. Друга теория беше за сулфитите, които са консерванти, открити във виното, но отново проучванията не успяха да установят връзка.
„Най-накрая сме на прав път към обяснението на тази хилядолетна мистерия. Следващата стъпка е да го тестваме научно върху хора, които развиват тези главоболия, така че ни следете", казва Левин.
Не всички обаче са убедени в резултатите от проучването
„Цялата концепция, че кверцетинът в червеното вино е причината за главоболие, е спекулативна хипотеза, подкрепена само от най-малкото доказателство“, казва Роджър Кордър, почетен професор по експериментална терапия в университета Queen Mary в Лондон, който е изследвал потенциалното здраве ползите от виното.
Кордер смята, че други съставки, открити в червеното вино, могат да бъдат отговорни за главоболието, включително пектиназите, които са ензими, които ускоряват освобождаването на антоцианини (основният пигмент, който придава цвета на червеното вино). Страничен продукт от тяхната дейност обаче е метанолът. След това идва съставка, наречена диметил дикарбонат, която се използва като консервант за по-евтини вина. Тя също се разгражда, за да се създаде метанол.
„Очевидно много тъжните истории за млади хора, отровени в Лаос, подчертават опасностите от метанола“, казва Кордер. „Количествата метанол във виното обаче не са близо до нивата, необходими за причиняване на отравяне, но въпреки това вероятно допринасят за получаването на главоболие при прекомерна консумация. Ракиите, дестилирани от ферментирали плодове, като грозде и ябълки, имат много по-високи нива на метанол и е много по-вероятно да бъдат свързани с главоболие."
„Ако ръководех кампания за нещо, свързано с вино, това щеше да е изискване за по-добро етикетиране и пълно разкриване на това, което е добавено в процеса на производство на вино, например всички E-числа. Не мисля, че някой би искал бутилка Château Chimique от химическа винарна."
Той казва, че би искал също така да види, че нивата на метанол също са включени на етикетите. Нивото на метанол във виното зависи от няколко фактора, включително вида и цвета, използваното грозде и процеса на ферментация.
„Накрая“, казва Кордър, „ако кверцетинът е причината за главоболието от червено вино и някой иска да проучи това, тогава един прост тест е да изядете чиния леко сварен лук с чаша бяло вино или друга алкохолна напитка. Двеста грама лук съдържа приблизително десет пъти количеството кверцетин, което се намира в 250 мл чаша червено вино."
Каквато и да е причината, как може да се избегне главоболието от червено вино?
„В нашите клиники за главоболие обикновено виждаме хора, които смятат, че мигрената им е предизвикана от фактори като светлина, лош сън или алкохол“, казва неврологът и специалист по главоболие д-р Никълъс Силвър. „Има много потенциални виновници в една алкохолна напитка и самият етанол е само една от съставките. Струва си да експериментирате с напитките си, тъй като за някои главоболието ще бъде причинено от червеното вино, а за други - от бялото вино. По същия начин можем да съпоставим просеко с шампанско. Но спазването на добри навици в начина на живот - като редовен режим на сън, намаляване на кофеина, избягване на приема на твърде много болкоуспокояващи и пиене на много течности - може да намали отключващото ниво на мигрените, така че да е по-малко вероятно алкохолът да ги причини."
Левин също предложи да се експериментира с различни вина, за да се види кое причинява най-малко главоболия.
„Мисля, че знам кои вина може да са по-поносими, но все още не съм съвсем сигурен. Така че това е още един експеримент“, казва той. Междувременно Карън Тирел от благотворителната организация Drinkaware казва: „Ако червеното вино ви причинява ужасни мигрени, моят съвет е просто да не ги пиете.“
Тирел казва, че червеното вино понякога може да причини повишаване на серотонина, мозъчен химикал, който е свързан с мигренозно главоболие, въпреки че отново връзката е слабо разбрана.
„Ако продължавате да пиете червено вино, никога не го правете на празен стомах, пийте вода между чашите и спрете да пиете много преди края на вечерта. Това е добър съвет, независимо дали имате главоболие от червено вино или не."
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.