Диетологът и нутриционист Sophie Janvier сподели за няколко здравословни храни, които повечето хора подценяват. Според специалиста противовъзпалителната диета помага не само за стабилизиране на теглото, но и за подобряване на храносмилането. Вижте 5 противовъзпалителни храни за всеки сезон.
Хапвайте ядки
Едни от най-полезните ядки според нутриционистите са бадемите. Те са изключително богати на фибри и растителни протеини и допринасят за производството на противовъзпалителни вещества в организма. Бадемите са чудесни при запек, за здраво сърце, за отслабване. Според западни проучвания, бадемите са полезен източник на омега-3 мастни киселини, намаляват тревожността и помагат в борбата с акнето.
Хубаво е да се консумират сурови бадеми, които предварително са били киснати в хладка вода за 12-15 часа. След това може да се хапват така, да се добавят към смутита, каши с овесени ядки и други. Повече за накисването на ядките може да прочетете тук.
Горски плодове
Горските плодове са много богати на антиоксиданти, които се считат за идеален съюзник в борбата с възпалителните заболявания, смятат специалисти. Малините и червеното френско грозде помагат за намаляване на нивата на стрес, а сините боровинки са много полезни за сърцето, намаляват риска от рак и от увреждане на ДНК, сочат западни изследвания.
Боровинките забавят и процесите на стареене в организма, съдържат особено ефективен вид антиоксиданти – полифеноли. Ягодите, къпините също ни помагат да сме здрави. Като цяло горските плодове имат малко калории и захари.
Източник: 5 противовъзпалителни храни за всеки сезон
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.