Вегетарианският хранителен режим може да помогне за предпазване от рак, открили британски учени, предаде BBC.
Изследването на 52 700 мъже и жени показва, че тези, които не ядат месо, значително по-рядко развиват рак от останалите.
Но изненадващо учените установили по-голям процент на колоректален рак (рак на дебелото черво) при вегетарианците – заболяване, свързано с консумацията на червено месо.
Учените изследвали мъже и жени на възраст между 20 и 89 години във Великобритания през 90-те години на миналия век.
Те разделили участниците в групи от хора, които ядат месо, хора, които ядат риба, вегетарианци и строги вегетарианци.
В периода на изследването имало по-малко случаи на рак от очакваното при невегетарианците, може би защото те били по-здрави от средната група участници.
Но при вегетарианците и хората, които се хранят с риба, разпространението на ракови заболявания във всичките им форми било значително по-малко в сравнение с хората, които ядат месо.
При колоректалния рак обаче тенденцията била точно обратната – вегетарианците значително по-често развивали тази болест от останалите групи участници.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.