Екипът на доктор Касади от университета в Индианаполис потвърди, че когато храната се дъвче по-дълго време, се увеличава чувството за ситост след храненето.
Учените помолили 13 доброволци да консумират 55 грама бадеми, като ги дъвчат 10, 25 или 40 пъти.
Три часа след това станало ясно, че в зависимост от това кой колко е дъвкал, чувството за глад е било различно.
Хората, които са дъвкали бадемите по-дълго, били по-малко гладни от онези, които са дъвкали по-малко.
Тези, които дъвкали 40 пъти бадемите, имали по-ниско ниво на инсулин от другите доброволци и по-малко желание за хранене.
Чувството за ситост и впечатлението, че не си гладен след храненето, се определя от хипоталамуса /жлеза в мозъка/ и се поръчва от холецистокинина (хормонът на насищането).
По-високите нива на този хормон, особено след ядене, намаляват желанието за хранене, а по-ниските дават сигнал към мозъка за глад.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.