IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Учени се усъмниха в полезността на морските продукти

Полза от рибата има, но не за всички, смятат канадски учени

Учени се усъмниха в полезността на морските продукти

Канадски учени се усъмниха в една от най-устойчивите в диетологията представи, че консумацията на риба е много здравословна и полезна за здравето, предаде ИТАР-ТАСС.

„Полза от рибата има, но ние въобще не сме убедени, че от нея имат полза абсолютно всички без изключения“, заяви професорът от Школата за медицински изследвания на Университета Торонто, професор Дейвид Дженкинс.

“Напълно е възможно да съществува група от хора, на които рибното меню да не носи полза“, добави той.

Като пример професор Дженкинс посочи, че състоянието на някои сърдечно болни не се е подобрило, както се е очаквало, при преминаването на диета от морски продукти.

В неотдавнашно изследване на лица, страдащи от ангина, е било предложено да включат в менюто си рибно масло, но впоследствие са се отказали от подобна практика.

При други групи пациенти се е наблюдавало незначително подобряване след включване на храни, богати на омега-3, която се съдържа в рибата.

Според професор Дженкинс проблемът се състои в това, че при реализирането на тези изследвания не са взети предвид всички фактори, влияещи на човешкото здраве.

Според него, твърденията, че увеличаването на дела на рибните продукти в менюто съдейства за развитието на мозъка и предотвратява онкологични заболявания, са преувеличени.

Той смята, че трябва да се проведат по-задълбочени и всеобхватни изследвания, които реално да определят влиянието на рибната диета върху човешкото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата