Консумирането на къри един или два пъти седмично помага за предпазване от Алцхаймер и деменция, съобщиха американски учени.
Ключовата съставка е куркуминът, който е компонент на подправката куркума.
Проф. Мурали Дораисуами от Duke University в Северна Каролина заяви, че има доказателства, че хората, които ядат къри два или три пъти седмично, са изложени на по-малка опасност от деменция.
Той допълни, че учените изследват влиянието на по-високи дози, за да установят дали те могат да постигнат максимален ефект.
Проф. Дораисуами заяви, че в момента се провеждат клинични изследвания в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, за да се установи ефектът от куркумина при болните от Алцхаймер.
Освен това учените изследват терапевтичния потенциал на куркумата за лечение на болни от рак и артрит.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.