Когато възрастен яде сладолед, за няколко минути той се връща в детството си. Ето защо всички обичат леденото лакомство.
Сладоледът е бил познат още в Древна Гърция и Рим. Тогава са го правили от мед и плодов сок и бил специалитет, достъпен само за аристократи.
Хипократ твърдял, че този вид десерт е прекрасно средство против умора и вялост.
Някои се стараят да ограничат консумацията му, защото мислят, че носи повече вреда, отколкото полза и удоволствие.
За всеобща радост обаче учените развенчаха някои от митовете за сладоледа.
Мит №1. От сладоледа боли гърло
Да, ама не. Ако го ближете бавно, се получава един вид закаляване. С времето лигавицата на гърлото става неуязвима за вредните микроби. Единственото условие е да не отхапвате големи парчета от сладоледа. В много страни по света той е чудесно средство срещу ангина.
Мит №2. В него няма витамини
Дрън-дрън. Всички знаят, че той се прави от мляко, така че в сладоледа има толкова полезни вещества, колкото в млякото. А това са най-вече витамините от група В, които се борят срещу лошото настроение, подобряват съня и състоянието на кожата и косата.
Студеното изкушение е богато още на витамини A, D и Е (които ни предпазват от сърдечносъдови заболявания и появата на бръчки).
Чашка сладолед ще снабди организма с калций, желязо, магнезий и фосфор.
Мит №3. От сладоледа се дебелее
Пълнее се от всяка храна, но всичко е до количеството. В сравнение с парче торта обаче сладоледът е с близо 200 килокалории "по-лек".
Освен това се оказва, че сладоледът спомага за зачеването.
Учените от Харвард установили, че жените, които редовно си хапват сладолед, имат 25% повече шанс да заченат.
Медиците предполагат, че това се дължи на полезните мазнини в продукта, нужни за правилното протичане на овулацията.
Също така сладоледът, както всички млечни продукти, понижава кръвното.
Студеното лакомство е и неоспорим борец срещу стреса. В него има вещества, които ни даряват усещане за успокоение и щастие.
Иначе хубавият сладолед не трябва да хруска. Той се топи бавно. Глазурата на качествения продукт не трябва да се отделя.
Ако в устата ви остава мазен вкус, значи в сладоледа са добавени растителни мазнини.
Може би не знаете, че съществуват над 700 вида сладолед. На всеки три секунди в света се продава по една порция.
Най-продаваният вид е сметановият, следван от шоколадовия му събрат.
Най-често сладолед си купуват 20-годишните момичета. Те изяждат 29% процента от продавания сладолед. 50-годишните дами пък консумират едва 12%.
Мъжете също купуват сладолед, почти колко младите жени, но с тази разлика, че не те го консумират.
Най-скъпият сладолед се продава в Ню Йорк. Кристалната чаша с пет топки струва невероятните 1000 долара.
Лакомството е покрито със специално златно покритие, което може да се яде, и с най-скъпия в света шоколад. Украсяват го позлатени дражета и френски трюфели.
Скъпото удоволствие се сервира с чашка десертен хайвер.
Произведението на кулинарното изкуство се яде с лъжичка с 18-каратово златно покритие.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.