Антиканцерогенните свойства на морковите може да се засилят, ако бъдат готвени цели, установили учени от университета в Нюкясъл.
Изследователите установили, че сваряването на морковите и нарязването им след това може да увеличи количеството на естествения пестицид фалкаринол в зеленчуците с една четвърт.
Но ако морковите бъдат най-напред нарязани, те губят това допълнително полезно действие.
"Нарязването на морковите увеличава повърхността, така че повече хранителни вещества се разтварят във водата при готвенето им", заяви един от авторите на изследването – д-р Кирстен Бранд.
Изследвания върху мишки показали, че фалкаринолът има естествени антиканцерогенни свойства.
Храненето на животните с моркови или фалкаринол намалило с една трета вероятността да развият тумори, показало проучването.