Сандвичите с шунка се дават на хиляди деца ежедневно под формата на пакетирана закуска или обяд, посочва британският вестник "Дейли Мейл".
Много родители ги смятат за здравословен избор за техните деца.
Шунката, беконът и другите видове обработено месо обаче увеличават риска от рак на дебелото черво, посочва ново изследване в тази област.
Давайки сандвичи с шунка или салам на децата, означава увеличаване на риска от развитие на рак по-късно в техния живот.
По-здравословни хранителни алтернативи са рибата, нискомасленото сирене или малки количества необработено месо като пилешкото.
Учените изчисляват, че във Великобритания около 3 700 от случаите на рак на дебелото черво може да се предотвратят, ако хората ядат по-малко от 70 грама обработено месо седмично, което се равнява на три резена бекон или шунка.
Световният фонд за изследване на рака съобщи, че въпреки че изследването не е фокусирано върху последиците от храненето с обработено месо в детството, "убедителното" доказателство за това при възрастните трябва да алармира за предпазване на подрастващите, ако това е възможно.
Сред анализа на хиляди изследвания за начина на живот и рака е било установено, че малките количества обработено месо увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво с 20%.
Обработеното месо може да предизвика и рак на простата, белите дробове, стомаха и хранопровода.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.