Общината на Ню Йорк представи инициатива, която има за цел да се намали консумацията на сол в храните.
Идеята е да се предложи на ресторантите и производителите на храни да намалят количеството на солта в ястията и хранителните продукти.
Това би трябвало да доведе до намаляване с 20% на консумацията на сол и избяхване на хиляди случаи на преждевременна смърт.
Подчертавайки негативния ефект на излишъка на сол върху организма, здравните власти на града обясниха в комюнике, че американците ядат всекидневно два пъти повече сол от препоръчителното.
Това води до увеличение на броя на високо кръвно налягане, което пък от своя страна носи риск за инфаркти и инсулти при милиони хора.
Повече от 80% от солта, консумирана от американците, се добавя на хранителните продукти, преди те да са пуснати в продажба или сервирани в ресторантите.
Кампанията е в рамките на национална инициатива за намаляване на консумацията на сол.