Макар домът ни да свети от чистота, има места, които бактериите избират за свои "щабове" и откъдето се размножават необезпокоявани. Кои са тези места и как можем се предпазим?
Кухненската мивка
По изчисления на английски учени на 1 кв. см около и в мивката живеят над 80 000 бактерии.
"Любима" за микробите е гъбата за миене на чинии, тъй като тя почти винаги е мокра.
Дъската за рязане
Според американското управление по санитарен контрол източници на бактерии са картофите и листните зеленчуци.
Затова ако сте рязали някое от изброените неща, дъската ви е пълна с бактерии.
Преди обработка зеленчуците трябва да се измиват много добре.
Учените съветват да имате отделна дъска за рязане на различните продукти, както и да използвате стъклени или пластмасови вместо дървени.
Издрасканите и напукани дъски трябва да се сменят.
Бельото
Микроскопични частички от човешки отпадъчни продукти остават върху дрехите и бельото дори след старателно изпиране.
Така оживяват и бактериите, които започват да се размножават във влажната и топла среда в пералнята.
Затова когато изваждате прането, тези бактерии могат да попаднат на ръцете ви, а оттам – в устата и т.н.
Специалистите съветват да перете при най-малко 65°С и да не перете заедно горни дрехи и бельо.
Четката за зъби
На 1 кв. мм в устната кухина на човек има 100 млн. микроби!
Когато си миете зъбите, вие не ги убивате, а просто ги събирате на четката.
Препоръчва се след измиване на зъбите да изплакнете четката с гореща вода и да я оставите така, че да може да изсъхне добре до следващото ползване.
Подът в тоалетната
Колкото и парадоксално да звучи, подът в тоалетната е много по-мръсен от самата тоалетна чиния.
Това се дължи на микроскопичните пръски вода, които се разпростират след пускането на водата в тоалетната.
Ето защо е важно преди да пуснете водата, да спуснете капака на тоалетната чиния и да миете пода най-малко веднъж седмично.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.