IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Лекарите съветват за профилактика на раковите заболявания

Кои са рисковите фактори за развитието на рак?

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Кои са рисковите фактори за развитието на рак? Всички сме ги чували, но какво правим, за да ги избегнем.

Предпазването с имунизации, лечение на инфекциите и промяна в поведението са ефективни предпазни мерки, казват от Министерството на здравеопазването.

Употребата на тютюн и пасивното пушене
Пушенето е единствената най-голяма прчина за рака, която може да се предотврати днес в света. Тя причинява 80-90% от всички смъртни случаи при рак на белия дроб и около една трета на всички смъртни случаи в развиващите се държави, включително рак на устата, гласните струни, гърлото и стомаха.

За да се предпазим от рак, трябва да се спре употребата на тютюн (пушене, дъвчене и смъркане), както и да се избягва експозицията на пасивно пушене.

Консумация на алкохол
Тя повишава риска от рак на устата, гърлото и гласните струни, гърдата, червата и черния дроб. Рискът от рак на горната част на храносмилателната система нараства в съответствие с количеството алкохолна консумация над 25 г/ден (около 250 мл вино или 500 мл бира).

Сто грама алокхол на ден (приблизително 1 л вино или 2 л бира) повишават 4 до 6 пъти риска от рак в сравенние с хората, които не консумират или консумират умерено алкохол.

Ограничаването на алкохолната консумация е една ефективна мярка за предпазване от рак.

Ниска физическа активност
Физическата неактивност се оценява като причинител на около 25% от рака на гърдата и на дебелото черво по света. При редовна физическа активност рискът от рак на гърдата и на дебелото черво намалява. Тези благоприятни ефекти се проявяват независимо от телесното тегло.

За възрастните поне 30 минути умерено физическо натоварване през 5 дни от седмицата намалява риска от рак на споменатите органи. За младежите поне 60 минути умерена до интензивна физическа активност всеки едн се препоръчва за благоприятно въздействие върху здравето.

Здравословно хранене
Има връзка между храненето и риска от определени видове рак. Проучванията показват, че всяка дневна порция (80-100 грама) на плодове и зеленчуци намалява риска от рак на устата с приблизително 20%, а на стомаха – с около 30%.

Високият прием на хранителни влакнини (целулоза и др.) средно 27 г/ден е свързан с 20% по-малък риск от рак на червата. Червеното и обработеното месо повишават риска от рак на червата, а високият прием на сол и солените храни повишават риска от рак на стомаха.

За да се намали рискът от тези случаи на рак, трябва да се ограничи консумацията на високоенергийи храни, наситени мазнини (напр. масло, кокосово и палмово олио), напитки, съдържащи големи количества захар, солени храни, червено и обработено месо, препечени и пържени ястия).

Консумацията на разнообразни и здравословни храни, включващи много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да намали риска от тези видове рак.

Здравословното тегло
При свръхтегло и затлъстяване (индекс на телесната маса 25 и 30) се повишава рискът от развиване на рак на матката, бъбреците, езофагуса, стомаха, дебелото черво, гърдата (при жени в постменопауза), простата, жлъчния мехур и панкреаса.

Поддържането на умерено телесно тегло чрез физическа активност и здравословно хранене намалява риска от рак.

Излагането на слънце
Малки количества слънчева светлина са важни за тялото ни, за да се произвежда витамин D, докато излагането на много силно греене или изкуствени източници на ултравиолетово излъчване като солариуми повишава риска от рак на кожата.

Неизползването на солариуми и избягването на прекалено излагане на силно слънчево греене, употребата на защитни препарати за кожата, както и на подходящо облекло са добри мерки за предпазване от рак.

Инфекции
Има определен брой инфекции, които могат да причинят рак директно или пък да повишат риска от рак. Почти 22% от смъртните случаи на рак в развиващите се държави и 6% в индустриализираните общества се причиняват от хронични нифекции като хепатит В или вируса на хепатит С (които причиняват рак на черния дроб), човешкия папиломен вирус (причинява рак на цервикалния канал) и хеликобактернната пилорна бактерия (която повишава риска от рак на стомаха).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата