IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Колкото по-високо, толкова по-безвкусно

В самолета храната е безвкусна заради налягането

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Нали и вие сте забелязвали, че храната в самолетите често е безвкусна? Причината обаче се крие не в ниското й качество, а в ниското... атмосферно налягане.

Има обаче и продукти, които над облаците са дори по-вкусни, пише DW.

Вкусовите рецептори и обонянието възприемат химичните сигнали от околната среда и се влияят от атмосферните условия.

Как възприемаме вкуса на една или друга храна - това зависи от индивидуалния праг на чувствителност. Този праг, макар и индивидуален, при всички хора е по-висок в условията на ниско атмосферно налягане.

Доматеният сок преди бирата

В такава среда ние усещаме вкуса на храните и напитките притъпено, както когато имаме хрема.

Солта, захарта и различни други подправки се усещат доста по-слабо във въздуха, отколкото на земята. А леките, неутрални храни имат блудкав вкус.

Вкусът се променя и при напитките. Кафето, например, е по-горчиво, отколкото на земята, а леките ароматни вина губят букета си и започват да киселеят. Затова пък вкусът на тежките червени вина се запазва.

Германско изследване разкрива и тайната на доматения сок - една от най-любимите напитки на пътниците на Луфтханза.

Годишно пасажерите на германската авиокомпания изпиват 1,7 млн. литра доматен сок. Което означава, че той измества дори бирата.

При нормални наземни условия доматеният сок има вкус на застояло, сред облаците обаче сладни, освежава и ухае на плодове.

Сол и захар на воля

Изследването на института Фраунхофер е проведено по поръчка на Луфтханза с цел да бъдат подобрени качествата на храната, сервирана на борда.

Откритията за промените във вкусовите усещания обаче не извеждат универсална формула, която да реши проблема. Въпреки това учените дават ценни съвети на фирмите-доставчици на храна.

Сега те могат да си позволят с чиста съвест да пресоляват и подслаждат, без да се притесняват, че пътниците ще останат недоволни.

А на нас, пасажерите, не ни остава друго, освен да си поръчваме тежко червено вино, доматен сок и възможно най-сладкия десерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата